perjantai 16. helmikuuta 2018

Melanie J. Fishbane: MaudPalasin pitkästä aikaa Montgomeryn elämän pariin ja luin ystäväni Melanie Fishbanen kirjoittaman nuortenkirjan Maud (2017). Kirja kertoo Montgomeryn teinivuosista, eli suunnilleen samasta ajasta kuin hänen ensimmäiset säilyneet päiväkirjansakin. Aluksi ollaan Cavendishissa vuonna 1889-1890 ja flirttaillaan baptistipastorin poikapuolen Nate Lockhartin kanssa ja ahdistutaan teinityyliin ankarien isovanhempien kasvatustyylistä. Toisessa osassa siirrytään Prince Albertiin Saskatchewaniin, jonne Montgomery oikeastikin matkusti isänsä luo. Tarkoituksena oli jäädä sinne asumaan isän uuden perheen kanssa, mutta kuten Fishbane hyvin kuvailee, hankaluudet äitipuolen kanssa alkoivat heti ja Maud asui siellä lopulta vain vuoden. 

Kirjassa korostuu nuoren Maudin ensimmäiset orastavat romanssit, ensin Naten, sitten Will Pritchardin kanssa Prince Albertissa, mutta Fishbane kuvaa hyvin myös sitä, miten monimutkaisia tunteita poikien kanssa seurustelu herätti 1800-luvun lopulla. Heti olisi pitänyt olla valmis naimisiin, jopa 16-vuotiaana. Kirjassa kuvataan myös Montgomeryn opettajan herra Mustardin kosintayrityksiä, ja Fishbane tuo hienosti esiin niiden hieman ahdistavan tunnelman. Päiväkirjassa Montgomery kääntää Mustardin kömpelöt heilasteluyritykset huumoriksi, mutta Fishbane tulkitsee - mielestäni ihan uskottavasti - että tämä oli vain tapa selviytyä ahdistavasta kokemuksesta.

Tärkeänä teemana on myös Maudin kasvaminen kirjailijaksi, ja lopussa kirjoittaminen voittaa romanssin, mikä aina ilahduttaa minua!

Haluan vinkata myös muutamasta Montgomery-aiheisesta artikkelista. Tammikuussa Helsingin Sanomissa (20.1.2017) kirjoitettiin Montgomeryn elämästä, hieman sensaatiomaiseen tyyliin, ja hänen lukijoistaan. Pienistä asiavirheistä huolimatta mielenkiintoinen juttu.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005531596.html

Loppuvuodesta ilmestyi myös Laura Ledenin kiinnostava artikkeli, joka käsittelee Kotikunnaan Rillan eli Rilla of Inglesiden pohjoismaisia käännöksiä sodan näkökulmasta.

https://muse.jhu.edu/article/677543/pdf

Tammikuussa ilmestyi oma lukuni Montgomeryn suomalaisten lukijoiden lukijakirjeistä kirjassa Reading Today (UCL Press, toim. Heta Pyrhönen ja Janna Kantola, 2018). Sen voi lukea ilmaiseksi täällä:

http://www.ucl.ac.uk/ucl-press/browse-books/reading-today

Myös tämän vuoden Montgomery-konferenssi Prinssi Edwardin saarella käsittelee lukemista. Jos olet haaveillut matkasta saarelle, ehkä konferenssi voi antaa haaveelle potkua. Itse aion puhua Montgomeryn kanadalaisista ja suomalaisista lukijakirjeistä, tosin en vielä tiedä pääsenkö paikan päälle. Lukijat ja lukemisen tavat ovat tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä ja kiinnostavat kovasti, joten hienoa että konferenssin teemakin on lukeminen.

http://www.lmmontgomery.ca/lm-montgomery-and-reading

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti