lauantai 12. joulukuuta 2009

Arkistojen kätköistä osa 2

Eilen tein viimeinkin sen, mistä olen haaveillut jo jonkin aikaa. Näin viimeinkin Montgomeryn alkuperäisen päiväkirjan. Tähän asti olen kopioinut tekstiä valokopioista, koska alkuperäiset päiväkirjat ovat niin hauraita. Ensimmäinen niistä on melkein sata vuotta vanha (Montgomeryn alkoi kopioida siihen tekstiä n. 1919).

Kiinnostavinta oli nähdä, miltä päiväkirjassa olevat valokuvat näyttävät oikeasti ja miten ne ovat reagoineet aikaan, sekä nähdä omin silmin ne sivut, jotka Montgomery on leikannut myöhemmin irti ja korvannut uusilla. Sivun reunassa voi nähdä leikatun kohdan ja liimausjäljet, paperi on myös eriväristä ja käsiala vaihtuu.

Valokuvista jotkut ovat muuttuneet sinisiksi. Ovatkohan ne uudempia "snapshotteja" jotka ovat olleet herkempiä valolle? [EDIT 2.2.2012: Siniset kuvat ovat syanotypioita! "Syanotypia- eli sinikopiotekniikka on vanha vuodelta 1842 peräisin oleva valokuvatekniikka. Syanotypia perustuu kahteen rautasuolaan, jotka yhdistetään ja valotetaan UV-valolla (UV-lamput, aurinko). Valottamisen tuloksena syntyy preussinsininen pigmentti, joka on hyvin säilyvä (ei vesiliukoinen, valoa kestävä). Syanotypiatekniikkaa kutsutaankin syystä myös aurinkokuviksi." (http://www.paintme.fi/goransson_suku/syanotypia.html)]

Montgomery nimittäin lisäsi kuvia hyvin epäkronologisessa järjestyksessä kuvittaakseen merkintöjä. Joskus kuvan ja tekstin välillä on vuosikymmenten välimatka. Osa valokuvista on mustavalkoisia lasinegatiiveille otettuja valokuvia, jotka eivät ole paljoakaan muuttuneet vuosien kuluessa. Seassa on myös postikortteja. Montgomery siis kuvittaa päiväkirjaansa ja muuttaa sen luonteeltaan enemmän autobiografiaksi eli omaelämäkerraksi tai muistelmaksi.

Näin myös Montgomeryn itsensä kirjoituskoneella kirjoittaman lyhennetyn version päiväkirjoistaan (ns. typescript). Se lisää uuden mielenkiintoisen tason editointiprosessiin, koska esimerkiksi viimeksi mainitsemani kolmiodraama on tästä versiosta sensuroitu melkein kokonaan. Montgomery kopioi tämän version kahdelle pojalleen eikä luonnollisesti halunnut heidän lukevan kaikkein intiimimpiä kohtia. Myös ilkeät kommentit Montgomeryn äitipuolesta ja hänen entisestä opettajastaan Mr. Mustardista on sensuroitu.

Kuvia seuraa myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti